dinsdag 1 april 2014

MAISON the FAUX: ORAKELEN


Modeontwerpers Joris Suk en Hans Hutting vormen samen met Tessa de Boer MAISON the FAUX.

DIT IS KUNST: wie of wat is MAISON the FAUX?

MAISON the FAUX: MAISON the FAUX werkt samen met grafisch ontwerpers, vrije kunstenaars en musici die we als onze lab-partners beschouwen. MAISON the FAUX is een denkbeeldig huis, maar ook een echte verzameling van mensen en ideeën waar weer andere ideeën uit ontstaan. Die ideeën leiden tot onze shows die we zien als een Gesamkunstwerk. Kleding speelt een belangrijke rol, maar we vertellen vooral een verhaal en daaraan leveren ook zaken als het decor en de muziek een bijdrage.

DIT IS KUNST: Wat is jullie bijdrage aan de DIT IS KUNST-avond van 11 april?

MAISON the FAUX: We zijn op de avond alom aanwezig met een installatie. Kleding speelt in de installatie een minder dominante rol, dan in onze shows. Maar de installatie is wel modisch.DIT IS KUNST: Wat is modisch?

MAISON the FAUX: Modisch is het vatten van de tijdsgeest. Wij zijn modisch. Dat is meer dan het ene jaar broeken ontwerpen met smalle pijpen en het volgende jaar met wijde pijpen. We beginnen vanuit beelden en we dwingen onszelf om te denken en te spreken over dingen waar je amper bij kunt. We orakelen. We proberen tastend het onuitsprekelijke een vorm te geven, dat wat het nu tot het nu maakt en onderscheidt van gisteren en morgen. Wat we doen is vooruit struikelen, net zolang tot het ons gaat dagen waar we mee bezig zijn. Je bent experimenteel of niet en wij zijn experimenteel.

DIT IS KUNST: Is wat jullie ‘het vatten van de tijdsgeest’ noemen niet jullie eigen interpretatie van die tijdsgeest?

MAISON the FAUX: Dat is onvermijdelijk. Als je in de werkelijkheid wilt leven, zul je die werkelijkheid voor jezelf eerst een gezicht moeten geven. Je zult een werkelijkheid moeten construeren. Anders heb je geen richtpunt en zonder richtpunt kun je niet handelen. Werkelijkheidszin is voor ons constructiezin. MAISON the FAUX is het huis waaraan we bouwen. Het is een idealistische onderneming waarvan het doel vóór ons ligt. Het huis biedt onderdak, warmte en troost. Dat het voor een deel een denkbeeldig huis is, doet daar niets aan af. Het huis is een immuniteitszone waar mensen zich mentaal kunnen hernemen. Maar we kunnen bij het bouwen van het huis de werkelijkheid niet de rug toekeren. We moeten onze idealen, dromen en ambities voortdurend confronteren met de werkelijkheid en vooral de werkelijkheid van de mode-industrie. Die heeft nogal wat irrationele, neurotische en negatieve kanten: de gekte van de seizoenscollecties, de jat- en imitatiecultuur, de massaproductie van goedkope kleding voor de Westerse markt en de uitbuiting en milieuschade die dat met zich mee brengt. Maar verbeteren wij de wereld als we daar enorme zeikverhalen over gaan ophangen? Wij vinden escapisme en vechten tegen escapisme allebei even mooi. We willen hele goede kleren ontwerpen, laten we dat voorop stellen, en tegelijkertijd de wereld redden en de mensen verlossen, als dat kan. We zijn er nog niet, maar we zijn wel bezig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.